Пловдив се събуди - по-бял и чист отвсякога. След продължилия почти 30 часа снеговалеж вчера на места снежната покривка в града достигна 40 сантиметра. За ужас на едни и радост за други...

От Общината се похвалиха, че всички основни пътни артерии в Пловдив са почистени до асфалт. Директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов изтъкна, че заедно с него лично кметът на Пловдив Иван Тотев се е включил тази нощ в ръководенето на снегопочистването.

Работили са всичките 26 разпръсквача на сол и 55-те снегорина. Включени са 7 роторни снегорина и 7 мултифункционални машини за разчистването на пешеходните зони, тротоарите, площадите и велоалеите, които при зимната обстановка да се ползват от пешеходците.

„Между 02:00 и 03.00 ч. Снеговалежът спря, а към 05:00-06:00 ч., когато основните улици вече бяха на черен асфалт, влязохме в голяма част от вътрешнокварталните улици в районите „Централен, „Южен“ и „Северен“. В момента се работи в квартал „Прослав“, започна работа в „Източен“ и „Тракия“. Всичките работнички ръчен труд действат по автобусни спирки, тротоарите и пешеходните подлези. Екипи на предприятието почистват за пореден път и дворовете на училищата и детските градини в града, за да осигурим нормален достъп до учебните заведения за първия учебен ден утре след приключващата ваканция“, посочи директорът на „Чистота“ Иван Стоянов.

Той припомни, че почистването пред частните жилищни, търговски и други обекти е задължение на собствениците.

Основните булеварди наистина са благосклонни към шофьорите, някои от тях дори ги нарекоха "мед". В централната градска част те са до асфалт и придвижването по тях е безпроблемно.

В същото време - не в краен квартал, а пак в центъра на Пловдив, на кръстовището на бул. "Шести септември" и ул. "Бетовен", положението за пешеходците е кошмар. Така го описа наш читател, който ни изпрати снимките:

Очевидно е, че за пловдивчани, тръгнали пеш, е почти невъзможно да използват непочистените тротоари. Много от тях се движат по уличното платно, видя репортер на Trafficnews.bg. Което пък си е доста опасно... Да не говорим за вътрешнокварталните улички, през които преминаването граничи с героизъм:

Изключително опасна обаче си остава магистрала "Тракия" в участъка от Стара Загора към Бургас, където пътното платно е направо писта, обобщи друг наш читател:

Препоръчваме на всички, които могат да се въздържат от пътуване в тази посока, просто да го направят и да не рискуват нервите и живота си.

Иначе Пловдив отвисоко тази сутрин изглеждаше така:

Завит в снежно одеяло, привидно притихнал и... с доста по-чист въздух от обичайно.