Мажоритарният собственик на Международния панаир в Пловдив Георги Гергов няма да купува държавния дял в дружеството. „В този момент няма как да извадя милиони, които ги нямам и трябва да изтегля като кредит. Няма как да затъна в кредити, които няма от къде да се изкарат, за да се върнат“, заяви Гергов по повод намеренията на министъра на икономиката Божидар Лукарски да продаде акциите на държавата, съобщи Радио Пловдив. Делът й в панаира възлиза на 49.63%. 

Според Гергов преструктурирането на Панаира е трябвало да стане като се листва на борсата и така в него влезе нов бизнес-съдружник. „Но държавата е собственик на своя дял и сама решава какво да го прави“, допълни бизнесменът. Според него е удачно държавата да запази минимален брой акции, както Община Пловдив е останала с 25 на сто в Пълнин Туринвест - дружеството с което фактически Гергов купи Панаира. „Защото това е витрината на българската икономика и държавата не трябва да абдикира от нея“, допълни бизнесменът.

На въпрос защо не плаща дивидент на миноритарните собственици, Гергов отговори, че от четири години фирмата е на загуба и сам се чудил какво да прави с нея. Той вижда решение чрез разширяване на бизнеса не само като търговско изложение. „Панаирът приема по 8 000 фирми на година. Той може да прави всякакъв бизнес, не само предоставяне на търговски площи и посредничество“, каза в заключение Георги Гергов.

TrafficNews.bg