ГЕРБ и БСП заливат с жалби двете пловдивските районни избирателни комисии. От РИК 16 и РИК 17 са разгледали близо 20 жалби, като повечето от тях се касае за незаконна агитация до изборните секции.

Друг въпрос, който разглеждат ръководителите на двата РИК-а са неявили се членове на секционни избирателни комисии. По тепетата бяха заменени 25-има представители заради неявяване на членовете. В редица СИК-ове в областта също се наложи смяна на членовете заради неявяването им. Във всички общини Районната избирателна комисия трябваше да прави рокади, а на места дори някои комисии работят в намален състава. По-малкото членове са от квотите на КП "Обединени патриоти" и ВОЛЯ, а причината е, че  липсват предоставени от тях предложения с резервни имена за замяна .

От БСП са сигнализирали РИК 16 заради това, че секретар на комисия в  район „Централен” в  изборното помещение е комуникира с гласоподаватели на език, който е различен от българския.  Въпреки че от РИК не са уважили жалбата на социалистите, те са наредили към въпросния СИК, че не следва да се използва език, различен от българския, в изборното помещение. Друг сигнал на социалистите е, че техен застъпник е бил изгонен от изборна секция.

ГЕРБ пък са сигнализирали то РИК – 17, че в село Първенец в една от изборните секции, двама от членовете й са във фактическо съжителство, което е нарушения на изборните правила .ОТ районната избирателна комисия са направили проверка, като са отхвърлили жалбата заради невъзможност това твърдение да се покаже.

Други сигнали от ГЕРБ и БСП са за незаконно извозване на хора, агитация пред изборните секции, както и предварително подготвяне на бюлетините за гласуване.

Към настоящия момент няма тежки нарушения на изборния ден, който минава спокойно и в двата пловдивски РИК-а.