Междуведомствена комисия, водена от експерти от Министерството на енергетиката, ще направи проверка на двете кариери над Белащица. Очаква се днес експертите да направят детайлна инспекция на двете полета за добив на инертни материали. На място ще бъде и зам.-кмет на Община Пловдив, а Иван Тотев заяви, че ако дойде министърът и той ще се присъедини към комисията.

Припомняме, че Община Пловдив подкрепи протестиращите жители на селата от Родопската яка. Кметът изрази мнение, че това ще окаже кумулативно въздействие върху околната среда и човешкото здраве. Сред мотивите е близостта на кариерите в землището на с. Белащица, които се намират на около 10 км южно от Пловдив и на приблизително 3 км от землищната граница на община Пловдив. Наличието им се явява фактор за замърсяването на атмосферния въздух на населените места около находището, включително върху качеството на околната среда и на територията на община Пловдив.

Преди това от РИОСВ бяха направи проверка от дейността на кариерите.  Констатациите, на екологичното звено са, че не са измерени превишения на нормите за шум в околната среда. Също така според РИОСВ запрашеността при проведените взривни дейности е била в рамките на добивните площи, като праха се е утаил за 5 минути и не е допуснато изнасяне извън границите на кариерата. 

Десетки жители на Белащица тръгнаха на протест СНИМКИМестните се обявиха срещу разширяването на кариерата

Шефът на ПИМК: Мой камион никога не е влизал на кариерата в Белащица СНИМКИИлиян Филипов обеща още в понеделник да оттегли инвестиционното си намерение

Кметът на Пловдив се обяви срещу кариерите край БелащицаГрадоначалникът изпрати писмо до четирима министри

Белащица побеля от прах заради една от кариерите, глобиха концесионераЕксперти от РИОСВ провериха базата след сигнал от граждани