Удвоил се е броят на болните от вирусен хепатит в Пловдивска област. Това сочи последният отчет за епидемичната обстановка на Регионалната здравна инспекция.

През първата седмица на март случаите на болни от хепатит са били 8, от тях нито един на територията на града. През втората седмица на март регистрираните случаи на заболяването вече са 16, като 14 от тях са в населени места от областта, извън град Пловдив.

 

Както TrafficNews.bg съобщи последният случай на хепатит е в училище "Братя Миладинови". Чистачка е била заразена с вируса. В момента тя е хоспитализирана. Училището е предприело необходимите мерки. 

През последната седмица се отчита и увеличение при болните от скарлатина. От 8 през предходния отчетен период, случаите са достигнали до 18 през последната седмица.

Лек спад се наблюдава единствено при засегнатите от варицела и чревни инфекции. Болните от варицела са 163 срещу 185 през предходния отчетен период. Случаите на чревни инфекции през последната седмица са 25 срещу 26 през първата седмица на месец март.

Намалява и броят на болните от грип и остри респираторни заболявания.

Последните данни сочат, че заболеваемостта в Пловдивска област е 71 на 10 000 души.