Дългогодишна сага с парцел между двата високи блока на бул. „Дунав” 2 и 4, може да прерасне в гражданско неподчинение на стотици пловдивчани.  От няколко дни теренът е  ограден с телена мрежа, като се забелязват и строители.  Хората смятат, че започва строителство на жилищна сграда върху зелената площ, където има детска площадка със съоръжения и пейки, както и 30-годишни дървета. Според хората това, което става там, е безумие.

От февруари има заповед на кмета на район „Северен” Ральо Ралев, с която се спира проект за изменение на градоустройствения план и строителство на 8-етажна сграда. Хората обаче се чудят как така в момента се подготвя строителство.

Бомбата с имота датира още 2002 година през мандата на д-р Иван Чомаков. С няколко решения на Общинския съвет, статутът на имота между двата 18-етажни блока , първо е променен, а след това и продаден за около 80 000 хил. лева.  Първият собственик на имота е Ангел Иванов. Етажната собственост разбират за сделката и започват да завеждат дела срещу решенията на Общината.  Собствениците на жилища печелят делото, но тогавашната администрация прилага трик, с който ги елиминира като заинтересовани лица. Парцелът и жилищният блок са разпределени в два различни квадранта и така те вече не могат да водят дела.

През това време собствеността на имота се сменя. Хазартният бос Благовест Стойков, който държи казиното „Риц”, купува парцела през фирмата си „Венера” ООД. Следва нова сделка, като имотът попада в активите на „Риц Комерс” ЕООД със собственик Павел Буков, който е приближен до хазартния бос.

Справка в кадастъра показва, че парцелът от  768 кв.м  е частен, като попада в регулация и е предназначен  за комплексно застрояване. Последната промяна на статута е през 2009 година.  След това се правят опити да се смени предназначението на земята и да се вдигне 18-метрова сграда. Хората се вдигат на протест, като на място отива районният кмет Ральо Ралев, а след това и градоначалникът Иван Тотев бива запознат с проблема.  Проектът минава през ЕСУТ, а след това Тотев подписва заповед, с която отказва промяната на ПУП-а и изпълнението на проекта. В мотивите е записано:

„На основание тълкувателно писмо № 92-00-399/10.10.2016 г. на МРРБ, предвид наличието на 17 етажна жилищна сграда през улица, от източна УПИ ІІ, изготвения проект за изменение на ПУП-ПМ, не отговаря на изискванията на чл.32, ал.1 и 3 от ЗУТ; Налице е неприложена регулация, налице е реализирано благоустрояване на територията, включително поливна система, общински сондаж и съществуваща детска площадка. Предвид твърдата позиция  на негативна обществена нагласа в годините и разпоредбите на чл. 108, ал.5 от ЗУТ, предвиденото ново застрояване е нецелесъобразно, като същото е и незаконосъобразно предвид разпоредбата на бл.32, ал.1 и 3 от ЗУТ”

От „Риц Комерс” са атакували заповедта на кмета, като първото заседание по делото в Административния съд е било на 28 май.

Ральо Ралев заяви пред TrafficNews.bg, че в районната администрация нямат никаква информация дали там се строи, като те не са издавали никакви разрешения или са пристигали такива до тях.

Очаквайте продължение!