След като само преди седмица пробва да вземе от Министерството на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ 50 000 лева компенсация за липса на културен живот в затвора, осъденият доживот Назъм Азис поиска чрез Административния съд същата сума от двете ведомства. Този път – че не му осигурили физическа активност.

Делото е идентично с предишното. Искът против Министерството на правосъдието е за 10 000 лева, като тежкото обвинение в нечовешко и унизително отношение са спрямо арестите в Хасково и Стара Загора, плюс още 40 000 лева против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ с формулирани по същия начин вреди, спрямо затворите в Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

Ищецът твърди, че след като нямал възможност да се движи, претърпял скованост, болки, яд, гняв, липса на желание за живот, нерви и загуба на вяра в държавността, пише Дарик.

Доживотник, лежал и в затвора в Пловдив, поиска 50 000 лева заради липса на културен живот37-годишният Назъм Азис се оплака, че не му били осигурени културни и информационни мероприятия



От представените справки се разбира, че докато е бил в ареста в Хасково, престоят му на открито всъщност бил в закрито помещение с размери 14,5 кв.м с два прозореца, осигуряващи дневна светлина и въздух. В трите места за лишаване от свобода пък такава възможност имало в затворническото каре, веднъж или два пъти седмично. И в трите затвора имало съоръжения за спорт – баскетболен кош, висилка, лежанка с щанга, успоредки и други, които е можело да ползва. Имало е и зелена площ, където е можело да се занимава с градинарство и така да поддържа физическа форма. Същевременно свидетели, също лишени от свобода, разказват, че на Назъм често получавал отказ да посещава спортните уреди, ядосвал се, карал се с надзирателите, това го депресирало.
Съдия Георги Видев отхвърли и двата иска, като осъди Азис да плати по 100 лева разноски на двете ответни институции. Мотивите – от показанията не може да се направи категоричен извод, че не са липсвали възможности за спортни тренировки и градинарство, а дори да е имало частична липса на време за спорт, не е доказано, че тя е причината за посочените вреди. Освен това и в този случай е изтекла петгодишната давност за предявяване на част от исковете.


Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Азис е наказан с доживотен затвор за жестоко убийство на таксиметров шофьор през 2006 година. Според обвинението, с негов съучастник наели таксито, за да убият водача. Трупът му е намерен в лозе край Хасково, а колата – опожарена на около километър от местопрестъплението.