Мъничетата, които прекараха месеци в интензивното неонатологично отделение на пловдивската АГ болница, вече са у дома! Те бяха изписани с внушителните 2100 грама за дамата и 2060 грама за кавалера.

Юлия Хумчева е един от най-малките пациенти на отделението – тя се роди с тегло 650 грама от майка с много тежка прееклампсия. Владимир Джинов се ражда след спешно секцио с тегло 950 грама и диагноза вродена пневмония и перикарден излив. Двете деца бяха лекувани по иновативен и щадящ метод, без да се нарушава връзката им с майките, съобщават от лечебното заведение.

Родителите са имали ежедневен достъп до своите деца в интензивното отделение. По време на престоя се осигурява кенгуру грижа - метод, известен още като „кожа до кожа“, който запазва близката връзка между родителя и детето и помага на недоносеното по-бързо да излезе от критично състояние.

Близката връзка между майките и техните малки деца понижава нивото на стрес и дава възможност на майките активно да участват в отглеждането им.

Връзката „мама-бебе“ се запазва близка и детето постоянно усеща познатия аромат на мама. Всичко това е от съществено значение за правилното развитие на недоносеното и за по-бързото му възстановяване и изписване.

Добре дошли вкъщи, Юлия и Владимир!