На 11 февруари Върховният касационен съд трябва да се произнесе окончателно за собствеността на манастира "Св. Кирик и Юлита" край Асеновград. От 1982 година до септември миналата година той беше база на Съюза на архитектите в България, съобщи БГНЕС.

След редица съдебни дела Пловдивската митрополия го придоби и завзе живописно с шествие с хоругви, но решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

В Архипастирско обръщение, публикувано в сайта на Пловдивска митрополия, дядо Николай зове пловдивчани в дните 9, 10 и 11 февруари да предприемат извънреден строг пост и да се молят, а във всички църкви и манастири на територията на енорията в тия три дни да се отслужва Света Божествена литургия, като след нея да се чете молитвата "За всяка просба"- за благодатна Божия закрила на Светата обител " Св. Св Кирик и Юлита". Да запази Бог светия манастир. След вечерното богослужение да се добави и молебен канон на Пресвета Богородица.

Въпреки, че архитектите допуснаха през септември без никакви проблеми митрополит Николай и придружаващото го шествие от всички свещеници в епархията и миряни, дядо Николай не пропуска в обръщението си да припомни основната си теза: "Всички сте свидетели, се казва в текста, че под маската на "архитектурна академия" това свято място беше обърнато в място за разгул и разврат, ползвано от арендатори и печелбари за удовлетворяване на частните икономически интереси на няколко човека".

Успоредно с мобилизацията на клира и епархията, от другата страна в момента върви подписка за подкрепа на архитектите. В нея те припомнят, че до 1982 година, когато с общо 10 млн. лв. САБ възстановява манастира и го стопанисва, той е бил използван за концлагер и лудница и от 1936-та година всъщност е бил изоставен от църквата. Даден е официално на архитектите с министерско постановление и е използван за творческа база - пленери, семинари, конгреси с международно участие. В църквата "Света Параскева", в която българският патриарх отслужи литургия през декември тази година, не е провеждана служба, особено в последните години заради заплахата на митрополит Николай от анатема на всеки свещеник, който стъпи там. В подписката се припомнят и всички проекти за църкви, манастири и параклиси, които български архитекти са направили безвъзмездно за Българската православна църква в последните години - списъкът съдържа 247 обекта. Досега в петицията са събрани 400 подписа, предимно на архитекти и строителни инженери. 

TrafficNews.bg