За поредна година пловдивският район “Западен” се включи в инициативата “В града без кола”, която е част от Европейската седмица на мобилността. В съботния ден движението по новопостроената пътна отсечка от МОЛ „Пловдив“ до УМБАЛ „Свети Георги“ бе ограничено и улицата се превърна в място за спорт, игри и забавления.
Своеобразно начало на игрите постави кметът на район “Западен” Димитър Колев. Десетки деца от района играха баскетбол, скачаха, рисуваха по асфалта и се забавляваха в рамките на инициативата. За доброто им настроение пък се погрижиха аниматори от Сдружение “Детски спорт”.
Инициативата „В града без кола“ предвижда ограничаване на достъпа на моторни превозни средства на 20 септември на територията на шестте района на града. Кампанията в Пловдив се провежда под егидата на кмета инж. Иван Тотев.
Европейската седмица на мобилността е годишна кампания за устойчива
градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с
политическата и финансовата подкрепа на Европейската комисия. Целта на кампанията, която продължава от 16 до 22 септември всяка година, е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят гражданите да се възползват от всички алтернативи на автомобила. Кулминацията на тази седмица е събитието „В града без кола“, в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци и колоездачи. 

TrafficNews.bg