Деца от пловдивски училища осъдиха опасен престъпник на 5 години затвор. Това се случи по време на инициативата „Час на класа” в пловдивската съдебна палата. 

„Час на класа” се провежда вече за втора година. Оттогава над 200 пловдивски ученици са посетили съдебната палата, запознавайки се с дейността на магистратите. Всички, опитали от вкуса на правосъдието, се връщат вкъщи превъзбудени и очаровани.

В сградата на Апелативния съд тази година гости бяха учениците от трети клас на ОУ „Княз Александър Първи”. Те бяха посрещнати от ръководството на съда, а в същото време студенти от АМТИИ проведоха час по репортажна фотография.

Третокласниците се запознаха обстойно с дейностите на съдебните служители. Освен на теоретична подготовка, децата се насладиха и се включиха в демонстрации, които бяха организирани от служители от „Съдебна охрана”. Те показаха на малките ученици техники при конвоиране на задържани лица и помощните средства, които използват. Гостите бяха удивени и един през друг и задаваха въпроси към служителите. Децата участваха и в разпознаване на лице, заподозряно в извършване на грабеж на мобилен телефон.

На учениците беше предоставена възможност да пресъздадат съдебен процес, заемайки местата на съдията, прокурора и защитата.
На финала децата трябваше да преценят дали обвиняемият в извършване на грабежа е виновен. Непоколебимото и строго решение на малчуганите беше 5 години затвор и 100 лева глоба, които да покрият разноските по делото. Малките ученици приеха сериозно своите отредени роли на съдебни служители и с лекота се справиха с отговорността да бъдат справедливи.

А по лицата им се изписваше радост и жажда за нови знания. Майки и учителки останаха възхитени от представянето на Апелативния съд.

„Бяха се постарали да провокират интереса на децата, а организацията беше на високо ниво”, сподели възрастна жена, която бе сред присъстващите. След края на срещата децата успяха да разгледат и полицейските автомобили, с които се транспортират обвиняемите. Чуваха се сирени, а децата се радваха, че са част от подобна демонстрация.
Фотографии на студентите от АМТИИ, направени по време на „Часа на класа”, ще бъдат публикувани на сайта на Апелативен съд – Пловдив.