В този час в Пловдив в катедралния храм "Успение Богородично" пловдивският митрополит Николай служи Архиерейска света литургия, предаде репортер на TrafficNews.bg 

От 11 часа пред храма ще бъдат осветени бойните знамена, след което ще тръгне традиционното литийно шествие до Водната палата, където ще бъде направен Велик Богоявленски водосвет и хвърлен кръста във водите на река Марица. 

Пловдив отбелязва 167 години от рождението на Христо Ботев. Честването е пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина и в него ще вземат участие почетните формирования на Пловдивския гранизон. Слово за делото и живота на великия българин ще произнесе актьорът от Пловдивския Драматичен театър Петър Тосков, а водещ ще бъде Мария Генчева.

Тържественият митинг-поклонение послучай 167-мата годишнина от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев  ще започне  на площада в родния му град Калофер от 11 часа. 

С военен ритуал почетна рота от 61-ва механизирана Стрямска бригада ще изнесе от националния музей „Христо Ботев” знамето на Ботевата чета на площада  Малко по-късно в подножието на паметника на великия българин на мемориалния комплекс ще бъде положен 16-метров гирлянд на славата.

По случай 167 години от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев на Стария център в Смолян пред паметника на Ботев ще има тържество, което ще започне в 12,30 часа.

 

Кой празнува днес и колко е броят на пловдивчаните - именници - вижте ТУК

Мъжкото хоро в Калофер - ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg