„Има деца, които не знаят и една дума на български, когато постъпват при нас в детската градина. Това е и целта на програмата - да научим децата да пишат и говорят. И към този момент, все повече деца напускат училищата и градините по незнайни за нас причини. Според мен ромите ще се интегрират, вървят по този път, но ще отнеме много, много години”, това разказа директорката на детска градина „Лилия”, където днес бе посетена от шестима посланици от Европа.  Целта на визитата  бе Четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветена на  ромската интеграция.

Гостите посетиха изгражданите в момента в Столипиново образователен и здравен център. Там те се срещнаха с децата, родителите им и учителите, за да се познаят с развитието на програмата.

Един от основните проблеми, които се засегна на дискусията бе защо децата спират да посещават учебните заведения. Посланиците бяха учудени обаче от отговорите, дадени от ромите. Те просто казаха” „Ми… така” или „Тяхна работа”.

Посланиците искаха да разберат, дали Столипиново по някакъв начин ще участват в организацията и събитията догодина, когато Пловдив ще е Културна столица на Европа.

„Водим децата и родителите на културни събития. Преди дни бяха на мюзикъл, много им хареса. Дори се качиха на сцената при актьорите. Обличат се официално, спретнати са”, коментират от район „Източен”.

„Не ходят на училище, защото техните родители също не са ходели и не виждат смисъл в това да се посещава школото. Други пък заминават в чужбина, а трети се женят от рано”, споделя жител на Столипиново, който е и медиатор по програмата.

Посещението не мина и без издънки. Вместо тържествено посрещане, ромите възроптаха срещу показното "зачистване" на махалата за гостите. Един от мъжете в гетото демонстративно изсипа кофата си с отпадъци в краката на посланиците. Причината - посланиците стояли на конкретно място, изравнено от багери, което до вчера е потъвало в мръсотия и лавина от отпадъци.

Според ромите, само час преди височайшата делегация да дойде в махалата, багер е минал и е изринал традиционната камара от смет, която се трупа със седмици и от която се разнася зловонна миризма на леш в квартала. 

Показната демонстрация обаче бе прекъсната от полицейска намеса

Програмата е насочена към ромски и други деца в ранна възраст (3-10), като целта е да се увеличат шансовете им за включването в системата на образованието, а по-късно и на пазара на труда. Специално внимание се обръща на младите ромски жени и семейства, за да се подобри достъпът им до медицинско обслужване и да се повиши осведомеността им относно здравната профилактика и контрола на раждаемостта.

Финансират се различни дейности, свързани с образованието и здравеопазването, както и изграждане или ремонт на детски градини, начални училища и медицински центрове. Общата стойност на Програмата е 8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският принос е 6 920 000 франка.