Делегация от Република Куба посети днес Община Пловдив. Гостите от Кубинския институт за приятелство с народите (ИКАП) са на официална визита в България за участие в Третата международна среща за солидарност с Куба на страните от Централна и Източна Европа, която се състоя в София.

След приключване на международната конференция, Елио Сотеро Гамес Неира – вицепрезидент на ИКАП, Гладис Елена Аилион Олива – директор на Департамент Европа, Ибис Алвиса Гонсалес – координатор на групата от страните от Централна и Източна Европа, дъщерята на Че Гевара д-р Алейда Гевара Марч, педиатър, водени от Н.Пр. Педро Пабло Сан Хорхе – извънреден и пълномощен посланик на Република  Куба в Република България пристигнаха в Пловдив, за да разгледат забележителностите и да се срещнат с пловдивската общественост. 

Придружаващ делегацията бе и председателя  на Асоциацията за приятелство „България – Куба“, Тамара Такова -  дългогодишен университетски преподавател по испански език, завършила образованието си в Куба, която лично превеждаше на гостите.

„За мен винаги е голямо удоволствие да посещавам Пловдив“ отбеляза Н.Пр. посланикът на Куба, който разказа, че при встъпването си в длъжност е получил съвет от кубинския министър на икономиката, който е завършил образованието си в България, да посещава Пловдив задължително и в четирите сезона, защото градът има уникална красота през различните годишни времена.

Повечето от членовете на делегацията са посещавали Пловдив и преди години. Дъщерята на Че Гевара д-р Алейда Гевара Марч е идвала в България три пъти, била е и в Пловдив и пази скъпи спомени от качването си на паметника  Альоша и от посрещането.

„Днес Пловдив е много променен. Още по-красив е! С нетърпение очаквам да разгледам Стария град, ако остане време ще видим Колодрума и Гребния канал“ каза д-р Алейда Гевара Марч.

„Обичаме българския народ и му се възхищаваме“ каза Елио Сотеро Гамес Неира, вицепрезидент на  ИКАП, който работи неуморно за приятелство и солидарност с Куба.  

По време на срещата беше обсъдена идеята за провеждане на Ден на Куба в Пловдив, в който ще бъде представена кубинската култура чрез прожекция на филм, демонстрация на традиционна кухня, кубинска музика, занаяти и други. Гостите получиха традиционни български сувенири и рекламни материали за Пловдив.