Голяма сделка за продажбата на милиони фалшиви евро е била предотвратена от ДАНС, МВР и службите за сигурност, разкриха на извънреден брифинг гл. прокурор Сотир Цацаров , апелативният - Иван Даскалов и окръжният - Румен Попов. 

Иван Даскалов разкри, че е постъпил сигнал за  предстояща сделка за закупуване на банкноти от 500 евро , като на момента е  създадена организация за предотвратяването й.  В хода на акцията са иззети са 117 броя банкноти – 1,2 милиона евро, както и около  още 12 милиона евро на листове и все още ненарязани.  

Банкнотите са намерени край Първомай  в язовири и все още се сушат.  Акцията е била обработена за три дни.

Откритите оръжия са със заличени серийни номера. Те са били откраднати от магазин в Хасково през 2014 година,  а след това той бил запален, разказа апелативният прокурор.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че всички банкноти са без холограмни стикери. Миналият месец е било задържано лице, което е получило пратка от милион и половина стикери от Китай, които  са били навити на ролки. Чрез тях се доизработва неистинската банкнота.

Преди да се осъществи сделката от службите са издирили две лица, като едното от тях се е предало, след което били открити 12-те милиона евро, които са били изхвърлени в язовира, разказа Румен Попов.

До  момента трима са задържани, като последният е заловен преди няколко часа.

Установено е, че тези фалшиви еврови банкноти са свързани с печатницата в Първомай. Качеството на банкнотите е изключително добро - от скала 10, те се оценяват на 9,7.

Това е поредният удар срещу фалшификаторите през тази година.

Сред най-мащабните удари е разбитата печатница за фалшиви евро край Плевен и заготовки на банкноти над                  над 2 милиона евро. Качеството по скалата за неистински банкноти е 9,7. Октомври след получаване на сигнал за неистински евро, в София бяха задържани лица, които предават 100000 евро, в Пловдив над 50 хиляди лева. Общо над 3 милиона фалшиви евро са задържани. 

TrafficNews.bg