Да се построят общински жилища за 3 милиона лева, а след това те да се отдават под наем. Това е едно от предложенията, които  групата съветници от БСП депозира към проектобюджета на Община Пловдив за 2018 година.

През финансовата рамка от БСП настояват Община Пловдив да продължи ангажимента за подобряване материалната база на училищата чрез закупуване на техническо оборудване, необходимо за учебния процес. Мотивът е повишаване на качеството на образование, а предлаганата сума е 200 000 лв.

И тази финансова година БСП предлага създаването на Програма за финансово подпомагане на лекари специализанти в общинските болници, които след завършване на специализацията да остават по трудов договор в съответното лечебно заведение. За възнагражденията на 15 лекари специализанти ще са необходими 250 000 лева годишно, но така ще се подпомогнат общинските здравни заведения, а на завършващите медици ще се даде шанс да останат в България. 3 000 000 лева от собствените приходи на общината да бъдат инвестирани в построяването на общински жилища, които да се отдават под наем, гласи предложение на социалистите.

Жилищно строителство, благоустройство и опазване на околната среда. То е мотивирано със спешната нужда от подновяване на остарелия и недостатъчен общински жилищен фонд, решаване на социални и демографски проблеми, дългосрочна и сигурна инвестиционна политика. В същия бюджетен дял са разчетени и посочени суми, с които да се картотекират безстопанствени и изоставени имоти, вътрешнокварталната инфраструктура за спешен ремонт, проектиране на системи за капково напояване в дворове на училища и детски градини, възстановяване на помпи за напояване в междублокови пространства. За подобряване качеството на въздуха в Пловдив съветниците на БСП предлагат мерки на стойност 200 000 лв. Те се отнасят както до залесяването и озеленяването на конкретни зони, така и до поставянето на измервателни станции за мониторинг на въздуха.

„Културен чек за Пловдив” предлагат съветниците социалисти в бюджетната рамка за 2018 година. Идеята е навършващите тази година пълнолетие ученици да получат ваучер на стойност 50 лева.

С въпросния ваучер ще могат да посетят по избор пловдивски музеи, спектакли на Пловдивския драматичен театър или друго събитие на местните културни институти. От БСП са изчислили, че тази идея за достъп на младите пловдивчани до културния капитал на Пловдив ще струва на бюджета 180 000 лева. ППГОС на БСП-Пловдив мотивира също отпускането на определени суми за подпомагане на Вокална формация „Орфей”, „Съюз на пенсионерите – 2004”, Български антифашистки съюз.