Обикновено на Коледа децата по цял свят получават подаръци. Най-нормалното нещо за едно дете е на празник да бъде щастливо и със семейството си. Но... действителността е доста по-различна. Оказва се, че по време на коледните празници 4 бебета са изоставени от майките си в Пазарджик.

Едно от тях вече 18-ти ден е в отделението, а проблемът е, че няма къде да бъде настанено. Друго е със сифилис и ХИВ позитивно.

Съдбата на изоставените бебета е да отидат в социално заведение, където заедно с още десетки като тях да чакат малкото безценни минути на ден, в които ще ги вземат на ръце, за да ги нахранят и преобуят, съобщава telekabeltv.bg. Други отиват в приемни семейства. Процедурата е бавна, но засега работи успешно, коментират от Социално подпомагане Пазарджик.

От началото на годината досега в Пазарджик са изоставени 50 деца. Приблизително толкова са и желаещите приемни семейства – 55. От социалната служба отчитат голям пропуск, че в областта няма център от семеен тип за настаняване на деца с вродени недъзи от 0 до 3 години. Така на практика се налага тези дечица да бъдат пренасочвани в центрове на други области от страната.

Още новини ТУК

TNS.bg