Бюджетът на Пловдив за първи път може да мине 300 милиона лева. Това се дължи на редица фактори, сред които повече средства за  делегирани държавни дейности, по-голяма събираемост на данъците, както и прехвърляне на средства от тази бюджетна година.

„Имаме конкретна дата, на която ще гледаме бюджета. Това ще е 31 януари, като преди това трябва да се променят някои наредби. Със сигурност ще бъде най-високият бюджет на града”, каза кметът Иван Тотев. Той обясни, че само от сделки за имоти тази година са влезли  над 16 милиона лева, като догодина се очакват още повече заради постоянното въвеждане на нови жилищни сгради в експлоатация.   Същото е положението и с новите автомобили и данък МПС.

 Очакват се още редица средства по европейски програми, както и на проекти, които не са реализирани през тази година заради обжалвания.

Догодина се очаква освен площад „Централен”, галерията на „Гладстон” и преобразяването на „Социалната зона” от „Марица – Юг” до „Княгиня Мария Луиза”, за които са пуснати обществени поръчки, да се работи и по редица други обекти.

Приоритет ще бъдат „Модър – Царевец”, както и новият мост над река Марица, за които вървят отчуждителни процедури.  След приключването на булевард „Руски” усилията ще бъдат насочени към булевард „Христо Ботев”. Там трябва да се смени магистрален водопровод и да се направи пълно пресасфалтиране. Община Пловдив ще се опита да вземе средства от Министерството на регионалното развитие за този ремонт, в който да се включи Коматевския възел и бул. „Копривщица” до „Пещерско шосе”.

Офанзива се очаква и по „Кукленско шосе”, което е в много лошо състояние. Редица вътрешноквартални улици също са в списъка. Сред тях е „Даме Груев”, както и десетки улици в „Северен”, които ще бъдат ремонтирани по Водния проект. В това число влиза и булевард „Дунав”.Пълната капиталова програма на Пловдив трябва да бъде готова до края на януари.