Набелязали сме мерки, които ще бъдат реализирани в най-кратък срок. Евентуално общината ще поеме ангажимента да премахне част от незаконните постройки, които са върху бившия канал в района, коментира пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов след среща с граждани от Пловдив за проблемите с циганското население в Шекер махала, цитиран от "Фокус".

Симеонов уточни, че са били обсъдени многократните нарушавания на обществени ред, както и на Закона за устройство на територията от жителите на квартала.

Там е бетонирана площадка и никой няма право там да строи. Ще се обърнем към общината да възстанови приемната на територията на въпросния квартал, за да може да се предостави за ползване от полицията и да има постоянно присъствие в квартала. На трето място това са мероприятията, свързани с опазването на обществения ред. Незабавна реакция на службите на сигурност по отношение на възпрепятстването на движението, което обикновено се случва при масови тържества, коментира Симеонов.

По думите му такива празненства на открито са абсолютно забранени от общината и за тях не се издава разрешително.

Ще бъдат санкционирани. За шума ще се реагира незабавно при сигнали за шумна музика и празненства, които тормозят и нарушават обществения ред. Не мога да отговоря на никакви конкретни въпроси, имаме първа среща. След като направим среща и с представителите на общината, районния кмет, кмета на Пловдив, ще дам конкретен отговор на сроковете. Въобще не ме интересуват реакциите на когото и да било. В България има закон, който трябва да се спазва и той е за всички. Последната ми грижа е какви реакции и отзвуци ще има. Законът е закон, за да се спазва, каза още Валери Симеонов.

Накрая той коментира, че в България няма почти никаква миграция.