Над 15 проекта за строителството на жилищни комплекси в южните райони на Пловдив бяха разгледани на вчерашното заседание на ЕСУТ(Експертен съвет за устройство на територията). Голяма част от тях бяха одобрени, а други бяха върнати заради различни забележки  по регулацията на уличната инфраструктура в съседство.  

Всички проекти бяха в зоните с ниско строителство, където се появяват все повече еднофамилни къщи и комплекси до 15 метра – Остромила, Беломорски, местностите   „Гуджуците” и „Терзиите.  Терените са в четири основни зони и са на площ между 1000 и 5000 кв.м.  

Част от проектите обаче бяха върнати, тъй като предвиждат по-малка улична регулация. Главният архитект на Пловдив Юлияна Петрова заяви, че в тези зони ще има огромно строителство и общината няма как да разреши направата на улици, които са по-малки от 10 метра с тротоари.

Според ОУП през кварталите трябва да мината редица улици, а в момента се работи и за връзка между Коматево и Прослав. Пътят ще минава през местността Терзиите, като проектът предвижда двулентов път, тротоари, велоалея, лед осветление и паркоместа. Новата пътна отсечка ще е дълга около 2 км, като ще тръгва от улица „Елена” и ще се включва на Коматевско шосе до разклона за Остромила.

Въпреки че след година, когато се приеме новият ОУП, собствениците ще могат много по-лесно да направят проектите си, има огромен наплив на инвестиционни намерения.  Очаква се в  новия стратегически документ земеделската земя да може да се смени само с едно заявление.  

Редица собственици вместо да чакат цяла година, предпочитат да минат по дългата процедура по промяна на предназначението на земеделските си земи за жилищно строителство . През последните три месеца има над 20 заявления, входирани в Община Пловдив и РИОСВ за промяна на предназначението на терените.

Земята в южните и западните зони става все по-скъпа. Справка в имотните сайтове показва,че  терени около 10 дка струват от 300 000 до 450 000 евро. Терени от около 1000 кв.м вече минават 60 000 евро, ако са в близост до улица и комуникации.