Такива бонбони може да прави всеки от нас в собствената си кухня. Стига да е внимателен и да не се бои от горещо. Разбира се, и да е малко сръчен. Всъщност така е започнало и производството им - в малки сладкарски работилнички. Това е било началото на карамелажните бонбони през далечната 1885 година.

Промишленото им производство обаче изисква техника и енергоносители, които да го обезпечат. До него в Пловдив се е стигнало, когато една такава малка занаятчийска работилница - на Нисим Авдала, е била обединена със Захарна фабрика под името Захарен комбинат „В. Коларов“ през 50-те години на миналия век. През годините  работилничката има различно по обем и асортимент производство, на моменти работниците достигат до 150 души и около 3 тона продукти  на смяна. След обединението започва съвременното производство на твърдите бонбони. А „Захарен комбинат  - Пловдив“ АД е наследник на този комбинат.

Така се появява тя – ТОПКАТА. Името го измислят самите хора – заради обвивката на бонбона, която е започнала да се печата след едно от футболните първенства. Обвивката от фолио на шестограми е закачка към футболните фенове и отличителен белег на пловдивския продукт. Бонбоните могат да се купят в удобни пакетчета от 80 и 180 грама.

Бонбоните се оформят на малки  топки с гладка повърхност, приятна на допир, със свеж вкус и характерен мирис. Разтопяват се бавно в устата, удължават удоволствието от консумирането и оставят в устата чувство на свежест.

Има три варианта, от които любителите на това изкушение могат да изберат:

„Бонбон Топката - класик“ - с вкус на мента и перленобял цвят;

„Бонбон Топката с аромат билки“ – прозрачен зелен бонбон с по-лют вкус на мента и свежи треви;

„Бонбон Топката с аромат грейпфрут“ - прозрачен нежно розов цвят, с леко кисел и плодово-ментов аромат.

Опасни ли са за зъбите твърдите бонбони Топката? Толкова, колкото са вредни всички вкусни неща, приготвени от захар! Но в „Захарен комбинат  - Пловдив“ АД подготвят и Топката без захар, която щади зъбите! Те са помислили и за тези, които не консумират захар. За тях ще има нов продукт от серията, който ще е приготвен от изомалт. Очакваме го!