Сдружението „Бизнесът за Пловдив” скочи срещу обществена поръчка в Община „Марица” заради нередности в условията за избор на изпълнител. От новата организация, която обединява редица фирми в областта, поискаха поръчката  за улични ремонти в съседната на Пловдив община да бъде прекратена. Въпреки че желанието им бе изпълнено,  те не пропуснаха да уведомят медиите за „възможният необективен” избор на изпълнител. Оказа се, че самата поръчка е прекратена няколко дни по-рано…

На 3 април от сдружението изпратиха прессъобщение, с което изказват безпокойството си от процедурата в Община „Марица”. Оттам пишат:

 „По повод обявената обществена поръчка в електронната страница на Община Марица с предмет „Текущ ремонт и превантивно поддържане на вътрешни улици и общински пътища на територията на общината“, за която се приемат оферти в срок до 17 април 2018 г., Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ открива нередности, които биха попречили на обективния избор на изпълнител на поръчката”.

След това те изброяват критериите, които според тях, биха довели до непрозрачен избор на изпълнител на поръчката.  

На 22 март те са изпратили писмо до кмета на Община „Марица”, с искане за прекратяване на така обявената обществена поръчка и преструктурирането и с нови, обективни критерии.

Така се стига до днес, когато те изпращат въпросното съобщение и обясняват, че  „тъй като до този момент няма постъпила никаква обратна информация от Община Марица, Сдружение „Бизнесът за Пловдив” смята за необходимо да информира обществеността и медиите за тази обществена поръчка със съдържание, което предполага манипулация в избора на изпълнител.”

Какво се оказва обаче?

Още на 30 март от Община „Марица” са прекратили обществената поръчка, като са взели предвид всички мотиви, които са изтъкнати от Сдружение „Бизнесът за Пловдив”. Макар то да не е било изпратено до сдружението, актът на администрацията може да се види в обявлението на въпросната обществена поръчка. Там е качена заповедта на кмета на Общината, с която ясно се вижда, че процедурата е прекратена. За да се видят тези документи, е необходимо единствено връзка с интернет, без да е нужно да се членува в някое сдружение.

Още със създаването си Сдружение „Бизнесът за Пловдив” заяви, че ще бъде коректив на местната власт. Влизайки в тази роля обаче, те трябва доста по-внимателно да проверяват фактите и обстоятелствата преди да „информират” обществеността.  Би било похвално, ако в действителност от сдружението следят внимателно обществените поръчки, не само в Община „Марица”, но и в цялата област. Изникват обаче въпроси дали те няма да поглеждат само към тези поръчки, които са „интересни” за някои от членовете на сдружението или пък такива, от които те могат да си направят PR…