"Да запазим Сребърния фонд на България” е каузата, която ще събере пловдивчани с големи сърца на официалния коктейл на Областния съвет на Български Червен Кръст - Пловдив. На 19 октомври в ресторант "Амбасадор" на хотел "Рамада Пловдив Тримонциум"  домакините ще посрещнат общественици, интелектуалци и представители на бизнеса в града. Всеки от тях през годините е дарил време, средства или внимание, подкрепяйки  най-старата хуманитарна организация в света. 

Честванията през цялата година ще бъдат под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

От организацията стартират редица събития, с които да отдадат  почит към делото на изтъкнати дейци и институции, които са подкрепяли организацията в дългогодишната хуманитарна служба, както и да подчертаят приемствеността на хуманните идеи и принципи.  

Първата кауза на Областен съвет на Български Червен кръст – Пловдив по повод годишнината, „Да запазим Сребърния фонд на България“,  е посветен на  грижата и милосърдието за възрастните хора.

Отношението към възрастните хора показва зрелостта на една нация и всеки от нас може да даде своя дан към израстването на нацията посвещавайки средства, време или грижа на хората, които са Сребърния резерв на България. 

Грижата за възрастните хора е кауза на голяма част от кампаниите, които организира Българския червен кръст Област Пловдив. Те са насочени към най-уязвимите – самотно живеещите възрастни хора. Такива са „Мобилен социален екип” , „SOS! Час внимание”, „Купи и дари”, Дари празник за баба и дядо”…. Ежегодно местната организация помага на стотици  възрастни в Пловдив и областта. Доброволците и партньорските организации участват в програми, които не само задоволяват жизнения минимум на възрастните, но и включват социални консултации, здравна профилактика, закупуване на храна и лекарства срещу рецепта, водене на личен лекар, придружаване до болницата, транспорт при изписване. 

Сред предоставяните услуги са също различни консултации, представляване на клиента пред институциите, посещение в домовете. Доброволците  правят превенция срещу различни видове измами, жертви на които са предимно възрастни хора.  Стотици са хората, които оцеляват, благодарение на червенокръстците. 

Част от събраните средства ще са за още един мобилен социален екип. 

Утре от 11,00 часа в храм „Св. Йоан Рилски“ гр. Пловдив Знеполският епископ Арсений ще отслужи молебен, а вечерта ще се проведе официалният коктейл, на който ще има и благотворителен търг.