72 стъпала качва до жилището си най-възрастният пловдивчанин Александър Николов, който преди дни навърши 105 години. Домът му е в кооперация в центъра на града без асансьор. По тази причина на дълголетника се налага по 2-3 пъти дневно да катери стълбите, като си помага с бастун.

"Не виждам зор, защото нямам големи здравословни проблеми. Пия хапчета единствено за простатата", обяснява той. Според него дълголетието му се дължи на ген, труд, умереност и стриктен хранителен режим. 

Закуската на бай Сандо, както го наричат приятелите, се състои от ябълка с мед, орехова ядка, малко сирене, кафе с мляко и две бисквити. На обяд столетникът хапва супа с месо, филийка и няколко хапки от сладкиш. Предпочита торта. Вечерята му е варено яйце, хляб, 5-6 късчета тахан халва и купичка сутляш.

"Никога не съм палел цигара, не съм преяждал и гулял, въпреки че на младини работех в кръчма", твърди Александър Николов пред 24 часа.

Казва, че животът му е бил тежък и пълен с изпитания. Лежал е 5 г. зад решетките за политически убеждения. Пенсионирал се като подполковник от армията, а след това половин век гледал кошери. В продължение на 25 г. е оглавявал пловдивското пчеларско дружество, на което в момента е почетен председател.

"Бай Сандо дава ценни съвети на колегите си как да направят хубав мед", казва секретарят на организацията Панчо Панчев. Той е удивен от феноменалната памет на 105-годишния пловдивчанин - можел да разказва с часове събития от миналото си. Александър Николов има 3 деца и 17 внуци и правнуци, които по думите му също се радват на добро здраве.