Пътуващо автокино ще покаже на пловдивската публика два български филма. На 25 май срещу блок 292 в "Тракия", всеки киноман в автомобил ще види българските филми "Воевода" и "Докато Ая спеше".


Автокиното се състои се от голям външен филмов екран – 5 м. х 10 м. и на височина от земята 2 м., операторска кабина, щанд за храни и напитки и паркинг. В рамките на това затворено пространство, посетителите могат да гледат филми в уединение и комфорта на своите автомобили.

Звукът се изпъчва от нискочестотно AM или FM радио, и се приема директно от радиото в автомобила на съответната честота за града, която е изписана на екрана.

"Воевода" разказва за живота на Румяна (Румена) войвода и за нелекото минало на дръзналите да се опълчат срещу властта на султана в Османската империя българи. Филмът е вдъхновен от разказ на Николай Хайтов, а в образа на вдъхновяващата героиня са въплътени историите на други жени - воеводи от епохата на Възраждането. Зорница София проследява факти от биографиите на Сирма, Каймак Стойна, Рада и други главатари на чети чрез образа на Румяна в своя филм. 

"Докато Ая спеше" е вторият пълнометражен филм на режисьора и сценарист Цветодар Марков, познат и от "HDSP: Лов на дребни хищници". "Докато Ая спеше" започва с изпълнението на Асен (Стефан Денолюбов) в театралната постановка по Шекспир "Ричард III", където той играе главната роля вече пет години. На всяко представление актьорът взима седемгодишната си дъщеря Ая, която докато спи в апаратната, в театъра се разиграва истинска шекспирова драма между доброто и злото. Билетите са на цени 7 лв. за деца до 14 г. и 8 лв. за възрастен.