Огромното задръстване има и днес на пътя Асеновград - Чепеларе. Колони от автомобили едва пъплят по платното още от обяд, далеч преди пиковете часове между 17 и 19 часа.

Преди малко повече от седмица в района имаше свлачище на скална маса, която затрупа пътя. В продължение на дни продължават дейностите по обрушване на скатове по алпийски способ, както и натоварване и транспорт на скалния материал. Междувременно е започнала и офанзива по измиване на тунелите и осветителните тела.

Тези дейности по шосето сериозно затрудняват движението на автомобили в района. На места платната са затворени, а в участъци движението се ограничава на интервали до около 2 часа. 

"Специализираното премахване на опасни скали ще се извършва в часовия диапазон от 8 до 18 часа. Движението се предвижда да се ограничава на интервали до около 2 часа. Водачите изчакват на място", пише в съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура". 

В пиковете часове блокадата от коли наистина се превръща в непробиваема. Съществува алтернативен обходен маршрут по пътя Кричим – Девин, който обаче рядко е предпочитан от шофьорите.

Акцията по премахване и обезопасяване на скали е обявена с краен срок до днес 21 май. Все още обаче няма яснота дали специализираните екипи ще успеят да завършват всички дейности до края на деня и от утре пътят ще бъде свободен за преминаване.