Обобщена справка от общинския електронен регистър на домашните кучета показва, че от началото на 2018 г. до момента над 650 е броят на новорегистрираните домашни кучета в Пловдив. От тях 550 попадат в някоя от категориите, освободени от заплащане на „такса куче“, а останалите 100 са внесли в общинския бюджет 2550 лв.

Над 45 000 лв. като „такса куче“ са внесли в хазната и 1500 собственици на домашни кучета, декларирани/регистрирани в общината в предходни години.

От общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците“ напомнят на притежатели на домашни кучета, които все още не са заплатили дължимите 30.00 лв. годишна такса, че подлежат на глоба.

Експертите подчертават, че средствата събрани от този вид такса се влагат обратно в дейности по реализиране на мероприятия за овладяване популацията на уличните кучета, както и за провеждане на редица кампании в полза на домашните животни, в т.ч. :

-          изграждане и поддържане на специализирани площадки за свободно разхождане на домашни кучета,

-          подпомагане идентификацията и кастрацията на домашни кучета и котки,

-          предоставяне на полезни за доброто обгрижване на животните предметни награди, козметични и ветеринарни услуги, и пр.