Жители на пловдивското село Труд ще се срещнат днес с  Мая Манолова в София. Тяхната надежда е омбудсманът да помогне за решаването на проблема им с електроцентралата, горяща биогаз, край селото. 

Припомняме, конфликтът в село Труд между местните жители и централата за биогаз продължава, след като хората настръхнаха срещу разсипване на биоотпадъци по нивите. В началото на наември те изпратиха кадри, на които се виждаше как цистерни изсипват неясна субстанция върху частни ниви в края на селото.

Труд отново на нокти! Канят се да разлеят 3000 кубика биоотпадъци в нивите! СНИМКИДеца заснеха цистерните и получиха... заплахи. Навръх Коледа!

Хората организираха няколко протеста, блокираха главния път Пловдив - Карлово, но според тях резултат няма.

Същият проблем имат и жителите на  Нова Загора, Царевец (общ. Мездра) и с. Каснаково (общ. Димитровград). като техни представители също ще присъстват на срещата. 

Срещата е факт, след като наскоро Европейската комисия към ЕП, одобри и обедини петициите на потърпевшите от няколко населени места, срещу начина на работа на производителите на електричество, във въпросните райони. Подписките са обосновани на редица нарушения, на българското и европейското законодателство, както от инвеститори, така и от институции, от които се очаква да извършват контрола върху операторите на тези производства.