Значително увеличение на трафика през българо-гръцката граница се очаква през периода 14-17 юни.  Според информацията от РДГП Смолян, това се дължи най-вече на началото на активния туристически сезон за румънските граждани.

Анализът на данните от предходни години сочи, че завишената интензивност на пътникопотока ще засегне най-вече граничния пункт Маказа. Очаква се трафикът през този пункт да се увеличи двукратно, а на пътниците с три пъти.

Ръководството на РДГП- Смолян е предприело необходимите мерки за осигуряване на граничните проверки и своевременната обработка на преминаващите граждани, но поради ограничената инфраструктура на ГКПП Маказа е възможно да се образуват колони от автомобили.

От Главна дирекция „Гранична полиция“ препоръчват на пътуващите в това направление да използват и другите пунктове на българо-гръцката граница.

От отварянето си пунктът се превърна във втория най-натоварен към Гърция, след Кулата. До скоро третото трасе за преминаването на автомобилите бе затворено, заради ремонтни дейности, но от средата на пролетта вече функционира.