С военен ритуал и тържествена заря-проверка тази вечер в Калофер ще бъде отбелязана 142-та годишнина от героичната гибел на Христо Ботев. Възпоменателното честване е от 21 часа на Мемориалния комплекс „Христо Ботев” в Калофер. Преди това, от 19.30 часа ще има концерт на духови оркестри от страната, организиран от Съюза на запасните офицери. Участие в концерта ще вземе и Духовият оркестър на 61 механизирана Стрямска бригада в Карлово.

От 11.30 часа до 13.00 часа, деца от Калофер ще рисуват на открито в парк „Ботева градина“, пред Националния музей на поета. „Веднага след сирените в 12.00 часа, на Мемориалния комплекс „Христо Ботев” ще бъде връчена Националната награда за творчество, посветено на Ботев”, съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов. „Носители на наградата са петима творци, определени от Съюза на писателите, но имената им ще разберем след церемонията”, добави Стоянов.

На 2 юни вечерта, в 21 часа започва традиционното народно бдение „Балканът пее хайдушка песен“. „Фолклорната част от програмата е на следващия ден – 3 юни, каза кметът Стоянов. Предвидено е отново дефиле на групите – участници в събора за народно творчество и концерт на площад „Христо Ботев“, както и запалване на огън на площад „Христо Ботев“ с участие на нестинари.
„В град Калофер от вчера са се стекли гости от цялата страна”, каза още кметът Румен Стоянов.