Започва ремонт на камбанарията на църквата „Св. Богородица – Успение“ в кв. „Горни Воден“ на Асеновград, заяви отец Живко Николов от храма. Той посочи, че църковната камбанария е построена през 1898 година и се нуждае от спешен ремонт.

„Ще бъде укрепена фасадата на камбанарията, като се запази автентичния й вид, ще се ремонтират и стълбите в храмовата постройка, които вече са прогнили“, обясни отец Живко пред Фокус. Обновлението на камбанарията ще включва и ремонт на нейния символ – стогодишният часовник.

„Часовникът е много стар, донесен е от Виена. От много години не се навива, тъй като постоянно избързва или изостава. Часовникът ще бъде свали и занесен в Пазарджик за основен ремонт“, обясни свещеникът.

Отец Живко каза още, че ремонтът ще започне съвсем скоро, след като документите за осъществяването му бъдат одобрени и заверени. Цялостната реконструкция ще се извърши със средства от дарители, като очакванията са да приключи до 13 април.
Преди година бе извършен основен ремонт на самата църква в кв. „Горни воден“ . Храмът „Св. Богородица – Успение“ е известен с чудотворната икона на Божията майка и уникалния празник „Златна Ябълка“, който се чества две седмици преди Великден и събира заедно бездетни жени в молитвата им за рожба.