В три области в страната е обявен жълт код за гръмотевични бури за 15 юли. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Пазарджик и Смолян.

Ще има валежи от дъжд, на места интензивни и значителни по количество. Сумарно за денонощието до 15-30 л/кв.м.

При жълт код за гръмотевични бури хората трябва да бъдат внимателни особено в планински, горски и открити местности. Възможни са ограничения при дейности на открито.

В Пловдив градусите рязко ще се понижат в неделя, когато се очаква живакът да падне до 14 градуса. Синоптиците предупреждават за валежи през уикенда, които ще продължат и в понеделник.

През нощта срещу събота в югозападните райони все още ще има валежи с гръмотевици, предаде БТВ.

Над Черноморието в сутрешните часове ще има по-значителни временни увеличения на облачността. На места слабо ще превали. По-късно през деня облачността от север ще намалява. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който след обяд ще отслабва. Максималните температури ще са между 24 и 26°. Температурата на морската вода е около 26°.

Над планините ще преобладава слънчево време. Преди обяд в източната половина, а след обяд в масивите в западната ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Временно интензивни ще са валежите вечерта и през нощта срещу събота в Рило-Родопската област. Ще духа до умерен вятър от север-североизток, по билата временно силен от запад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра –  около 15°.

В събота над Източна България ще се задържи предимно слънчево, вятърът ще е слаб до умерен от изток. Над Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места, главно в югозападната част от страната ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Максималните температури ще са между 25° и 30°, в югоизточните райони до около 32°.