Върховният касационен съд остави в сила решение на  Апелативен съд – Пловдив, с което е наложено окончателно наказание от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода на Иван Янакиев, който прегази и уби с Хамъра си 70-годишен мъж в Пазарджик.

Припомняме, че през декември 2015  вечерта луксозен джип „Хамър“ буквално помита 70-годишен мъж, който пресича улица „Пловдивска“, недалеч от голям хипермаркет. Според очевидци, джипът се е движил с много висока скорост като на рали. Автомобилът влачил тялото на пешеходеца около 100 метра. Според автотехническата експертиза в момента на удара 3-тонният автомобил на Иван Янакиев се е движил със 74 км/ч при позволени 50.

На Иван Янакиев е наложено и наказание  лишаване от право да управлява автомобил за срок от 4 години.

Отложиха делото срещу шофьора на Хамъра, който премаза пешеходец, заради “бъдещето на България“Обвиняемият Янакиев не се появи в съдебната зала днес

 

Според Върховния касационен съд при разглеждане на делото не са допуснати процесуални нарушения. Пловдивският апелативен съд е изпълнил отговорно задължението си за установяване на истината по делото. Не е споделено възражението на подсъдимия и за явна несправедливост на наложеното наказание. Всички обстоятелства, имащи значение за определяне размера на санкцията, са отчетени правилно от пловдивския съд, включително чистото съдебно минало на подсъдимия, както и съпричиняването от страна на пострадалия за настъпване на произшествието. В същото време са отчетени и наложените многократни административни наказания на Иван, включително и извършване на настоящото деяние само два месеца, след като му е било върнато свидетелството за правоуправление. Отбелязан е и фактът, че е установено и сериозно превишаване на допустимата скорост на движение в населено място.

Всички тези обстоятелства напълно правилно са били обсъдени от Апелативния съд и са довели до извода за трайна нагласа на подсъдимия за незачитане правилата за движение по пътищата. Въз основа на това е и потвърдено становището, че целите на наказанието в конкретния случай биха се изпълнили чрез неговото реално изтърпяване.