Мерки за превенция и предварително оповестяване на бедствия бяха набелязани днес по време на работна среща в Областна администрация Пловдив. Повечето от обсъжданите мерки касаят язовир Кричим и срутището, което се намира близо до него. 

В срещата взеха участие областният управител Здравко Димитров, управителят на предприятие „Язовири и каскади“ - НЕК ЕАД Милчо Иванов, главният инженер Румен Груев, управителят на „Водноелектрически централи“ Николай Гайтанджиев, ръководителят на язовирен район „Въча“ Стефан Койчев и кметът на община Кричим Атанас Калчев.

В момента срутището край Кричим не е активно, но би могло да бъде активирано в резултат от силни земетресения, ерозия в следствие подпочвени води или други стихийни явления. Според експерти е необходима локална оповестителна система, която да извести населението при евентуалното му активизиране, както и при повишаване на водните нива в язовирите. Препоръчва се и да бъде направено проучване на геоморфологията, геоложкият строеж и хидрогеоложките условия и да се предприемат адекватни мерки за наблюдение на неустойчивите терени. 

Областният управител обеща пълно съдействие и проучване на възможностите за финансиране и изграждане на локална оповестителна система, обхващаща срутището и населените места по поречието на река Въча.