Районен съд Карлово остави за постоянно в ареста тримата братя роми Илиян, Исус и Янко Мянкови от карловското село Кърнаре. Съдията прецени, че има опасност те да се укрият и да извършат друго престъпление и ги остави зад решетките въпреки молбата на съдебните им защитници да бъдат пуснати с по-лека мярка. Те са обвинени затова, че са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи  явно неуважени към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм.

И  за това, че на същата дата и място, тримата като съизвършители, са повредели противозаконно чужда недвижима вещ – питейно заведение кафе-аперитив, като са унищожили остъклението  на входната врата и на заведението, всичко на общо стойност 350 лева. Янко пък е привлечен като обвиняем и за това, че на 4.05.2019 г., в село Кърнаре се заканил на другиго с убийството и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Единият адвокат каза, че нямало никакви данни, че Илиян и Исус са участвали в погрома в Кърнаре, което учуди и прокурора, и съдията. Има достатъчно събрани доказателства и свидетели, че ромите са атакували с брадва и нож празнуващи абитуриентски бал и са изпочупили заведението, пише Блиц. 

Предвид двама от седмината братя заявиха, че техните хора не били виновни, а българите ги били нападнали и били. Ние сме бедни цигани, братята ни са отишпли да поискат една бира и едно уиски и не са им дали. Нападнали са ги и никой не ни вярва. Сега заради две счупени стъкла ще лежат в затвора, не спираха да говорят ромите. 

Тримата арестувани са неграмотни, неуки, не знаят кога са родени и единственото, което казаха в последната си дума, е, че искат свобода.

В защита на ромите бяха дошли 30-тина техни роднини и приятели от Кърнаре, включително и възрастната им майка, която плачеше, но не знаеше защо са арестувани синовете й. Там бяха и две общински съветнички от Карлово, които са представители на ромската общност, и които коментираха, че на този етап е по-добре тримата братя да останат в ареста, за да не се всява напрежение в Карловско. 

Вече дни наред местните хора в селото излизат на протест. Те искат събаряне на незаконните постройки в махалата и изселване на ромите. Големият протест ще е в неделя от 18 часа. 

До недоволството им се стигна, след като в събота срещу неделя заведение в центъра на селото е било нападнато от роми, които искали да се присъединят на частно парти. Инцидентът станал по време на бал на дъщерята на собственика на ресторанта.

Прозорците на обекта са изпочупени с брадви, а един от присъстващите е бил нападнат с нож.

Гняв и протест в карловското Кърнаре след погром от роми ВИДЕОЖандармерия охранява населеното място