Традицията е жива и все още се пази! Именно това показват днес група от 35 мъже на всякаква възраст в Първенец. Още от сутринта, пременени с автентични носии, те обикалят всяка една от уличките в селото и пеят коледарски песни. Наричат за здраве, берекет и плодородие и изпълняват народния обичай точно така, както е бил преди векове. Коледарите са тръгнали още в 8 часа от борсата, която се намира близо до селото. Разделили са се на две групи, за да могат да обиколят всички къщи и да зарадват повече хора. Най-младият член на групата е на 16 години, а най-възрастните са на около 60. Сред тях има хора с най-различни професии, а голяма част се занимават с фолклор.  Някои от тях дори правят това професионално – едни учат в АМТИИ, други вече са го завършили, а трети преподават там.

„Досега никой не ни е върнал. Хората много ни се радват, голяма част от тях дори се просълзяват“, разказва един от коледарите.

Мъжете носят и бъклица, пълна с вино, от която стопанина на къщата трябва да отпие.

„Няма как да не се разчувстваш, когато чуеш в двора на къщата ти „Стани ми, стани Нине“ и видиш тези мъже с усмивки на лицата, които са се постарали да изпълнят всичко както си му е реда! Емоцията е неповторима“, споделя една от стопанките в Първенец, посрещнала коледарите.

По традиция стопаните, които са посетени от мъжете, трябва също да им дадат нещо за здраве.