Стотици хора се събраха и в родния град на Христо Ботев - Калофер, за да сведат глава в минута мълчание и да почетат паметта на поета-революционе и на всички загинали за свободата на страната.

Тържеството започна с изнасяне на знамето на Ботевата чета от Националния музей "Христо Ботев", където се съхраняват и част от малкото останали лични вещи на поета-революционер - джобен часовник и писалищни принадлежности. Да разгледат експозицията и да наблюдават церемонията, дойдоха много жители на градчето в Балкана и българи от цялата страна.

Ботев е венецът, духовният хемоглобин на нацията, този, който със своите четници жертва живота си и ни легитимира като нация. Затова никога не трябва да забравяме подвига на поборниците, защото без тях не бихме били свободни".

Това подчерта в словото си на митинга-поклонение издателят и писател Иван Гранитски. След церемонията присъстващите изкачиха стълбите до мемориалния комплекс "Христо Ботев", за да положат венци и цветя, предаде БНР. Не спира върволицата от хора, отправили се към паметника на героите, за да изразят своята признателност.