Проектът за безплатен градски транспорт, чието начало постави община Стамболийски, може да прерасне в европейска инициатива. По време на работни срещи във Виена кметът на града Георги Мараджиев е обсъдил с гранодачалници от цяла Европа възможности за входиране на предложение в Европармамента. За целта ще бъдат проведени разговори с евродепутати от съответните държави.

Предложението е да се отвори Програма с мярка за кандидатстване за финансиране на малките и средни общини за закупуване на автобуси, които да извършват безплатен градски и междуселищен транспорт. По този начин малките общини ще могат да кандидатстват за финансиране с европари.

Проектът бе представен снощи по време на бляскава гала вечеря в австрийската столица. Тя бе по повод финала на конкурса "Иновации в политиката". Именно безплатният транспорт нареди общината сред финалистите в категория "Качество на живот, просперитет". Наградата спечели Мартин Спеер, който ще търси европейско финансиране за мащабен проект, свързан с безплатно ползване на жп-транспорта в рамките на целия Европейски съюз за период от един месец от всички младежи, когато навършат пълнолетие. Проектът струва 700 000 000 евро. 

По време на церемонията Мараджиев бе удостоен с грамота като финалист в конкурса. Той сподели, че въпреки че не е спечилил първото място, се чувства победител. 

"Снощи в балната зала в кметството на австрийската столица с нашия проект за безплатен обществен транспорт ние представихме България. Нашата малка община с нашия проект нареди България до Великобритания, Франция, Германия, Австрия. Приключихме участието си в конкурса "Иновации в политиката" с грамота като финалисти, не сме първи на финала, но въпреки това сме победители, защото благодарение на нашия проект Стамболийски вече съществува и на картата на Европа, а с участието ни в конкурса рекламирахме успешно България", сподели Мараджиев в социалните мрежи.

Припомняме, че до края на годината 23 000 жители на община Стамболийски ще могат да се възползват от новата транспортна услуга. Промяната ще важи както за градската линия, така и за междуселищния транспорт до селата Куртово Конаре, Триводици и Ново село. За целта всички разходи по транспорта ще бъдат поети от общинския бюджет. Вече са закупени и два чисто нови автобуса, които да обслужват линиите. Пред наш репортер Мараджиев коментира, че проектът е икономически изгоден за малки и средни общини, като това се базира на факта, че жителите са по-малко, съответно необходимите автобуси и курсове са далеч по-малко.

"В момента сумата, която Общината плаща за тази услуга на частни транспортни фирми, е в порядъка на 8-10 хиляди лева на месец. Следователно излиза, че ако ние закупим два автобуса, колкото обикалят по договор и към момента, на стойност 215 хиляди лева с ДДС, то ние ще изплатим едното превозно средство за около година и остатъкът ще бъде в полза на общинския бюджет, като в това число включвам и заплатите на шофьорите и парите за поддръжка. Тоест при нас след втората година, разходите ще са напълно възвърнати и ще имаме два автобуса, които ще можем да ползваме за всякакви социални и културни цели", сподели кметът. 

Преди дни общината грабна и друга награда от конкурса "Кмет на годината". Мараджиев получи приз в категория "Паркове и екотранспорт", заедно с кметицата на София Йорданка Фандъкова и кметът на Сливница Васко Стоилков. Догодина се предвижда облагородяването на всички паркове в община Стамболийски.