Големият ремонт за 1.2 млн. лв. в детската градина в Ново село стартира преди дни. От администрацията планират строителните работи да бъдат завършени в рамките на 6 месеца. По време на ремонта детското заведение няма да прекратява занятията си. За целта дейностите ще бъдат извършени поетапно, като първо ще бъдат ремонтирани покривът е западното крило, а след това ще се премине към останалата част от сградата. 

Припомняме, че проектът е първият от петте, спечелени от общината в края на миналата година. Средствата са отпуснати по европрограма, а крайният срок съгласно проекта е до 2020 година. Част от дейностите, заложени в него, стартираха още в края на 2018 година. Предстои да бъде изграден изцяло нов покрив, както и да бъде направено цялостно саниране и боядисване на фасадата. Дограмите ще бъдат подменени, а за финал ще бъде обновен и интериорът на градината.  Предвидено е и облагородяване на дворното пространство с нови детски съоръжения. 

„Радвам се, че в детската градина започна ремонтът, но най-радостното е, че има степенуване по важност на ремонтите по обекти в Ново село. За новоселци най-важните обекти са училището и детската градина, която след шест месеца ще ни радва не само нас - възрастните, но също така и децата”, сподели кметът на селото Тодор Атанасов.  

Междувременно от общината продължават подготовката за финансиране на проект от Норвежкия фонд. Той ще бъде за подмяна на уличното осветление с нови LED осветителни тела, като за целта от Осло ще бъдат поискани 1 200 000 лева. Първата фаза по процедурата за кандидатстване - извършване на обследване, вече е приключила. Очаква се документите да бъдат подадени до 2 месеца - веднага, след като бъде отворен фондът.

Осветителните тела ще бъдат по-икономични и с вградени сензори. "Умните лампи" ще се включват автоматично, след като доловят движение на автомобили или пешеходци. Когато няма движение в участъка, лампите ще светят по-слабо. Със средствата, икономисани от сметки за ток, ще бъдат изградени осветителни тела на места, където в момента няма такива.