Няма да се закриват учебни бази в Кричим. Това увери кметът Атанас Калчев по повод зачестили запитвания през последните дни. Слух за предстоящо закриване на База 2 на СУ „П. Р. Славейков” (бившето НУ „Св. Св. Кирил и Методий”) и преместване на учениците от начален етап в основната сграда на училището сериозно притесни родителите. Хората не спират да звънят на директорката Теодора Кирякова и на градоначалника с въпроса, къде ще учат децата им.

„Пред общинското ръководство в лицето на кмета на община Кричим и Общинския съвет не е поставян, не стои и не се разисква въпросът относно закриването на учебната база, в която се обучават и възпитават учениците от предучилищна възраст и начален етап на СУ „П. Р. Славейков”. Един от основните приоритети за развитието на община Кричим е образованието и общинското ръководство винаги е следвало тази управленска политика. Всички действия и усилия на община Кричим са били насочени и ще продължават да бъдат насочени в посока развитие и усъвършенстване на материално-техническата база на училищата и детските градини, включително и на База 2 – Начален етап на СУ „П. Р. Славейков”, коментира Атанас Калчев.  

Той припомни, че сливането на НУ „Св. Св. Кирил и Методий” и СУ „П. Р. Славейков” през 2016 година е било с цел запазване статута на средното училище и недопускане на преобразуването му в обединена гимназия, т.е. обучение само до 10 клас. Освен това по този начин са създадени предпоставки за ефективно и рационално ползване на материално-техническата база на училищата – публична общинска собственост, чрез запазване на сградния фонд на бившето начално училище, както и по-ефективно управление на финансовите ресурси и обезпечаване на съвременен учебен процес.

„Уверен съм, че всички спекулации по отношение „предстоящо закриване” на База 2 – Начален етап на СУ „П. Р. Славейков” ще бъдат преустановени, а при наличие на възникнали нови въпроси е желателно те да бъдат поставяни пред ръководството на община Кричим – компетентният орган в конкретния случай”, допълни Калчев.