Пловдивският административен съд започна разглеждането на делата, които се водят срещу незаконните ромски постройки в село Войводиново. На днешното заседание присъстват само двама от жалбоподателите.

Васил Василев е един от напусналите къщата си в ромската махала във Войводиново. Той разказа, че улицата, където е построена къщата му има адрес и номер. Той самият има и адресна регистрация Пред репортер на TrafficNews.bg той каза, че тази къща не я е построил той, тя е от преди 50 години и му е наследствена от баба му и дядо му. В момента Васил и семейството му са принудени да живеят в една стая в пловдивската Шекер махала. Той е болен, два месеца е бил в болница заради диабетна криза, която е провокирана от инцидента с изслелването от постройките във Войводиново. В началото на месец февруари той се е опитал да влезе в дома си, но местната власт и протестиращите от селото не са го допуснали и за това той днес търси правата си в съда.

Коментарите на засегнатите по делото страни, вижте във видеоматериала на Авел Бялков:

Адвокатът Евгени Костадинов, който се явява защитник на всички 17 жалби на ромите заяви, че ще отстоява позицията си докрай. "Подготвил съм жалбата до ВАС и ако и там не получим успех следващата стъпка е да се обърнем и към Европейския съд", подчерта адвокат Костадинов. Неговата теза относно процедурата е, че първо е трябвало на хората от ромската махала във Войводиново да им бъде предложено алтернативно жилище и след това да се пристъпи към процедура за заповеди и събаряне на постройки. В съдебната зала защитникът добави, че от преди 20 години жителите там са плащали ток и вода, а в момента са им спрени.

Преди да влезе в сградата на Административен съд Пловдив кметът на Войводиново Димитър Тосев коментира, че категорично застава зад селото и зад хората. "Не искам етническо напрежение, а справедивост. Тези постройки са незаконни", подчерта пред журналистит Тосев. 

Очаквайте подробности!