200 години просветно дело ще отбележи тази година Широка Лъка. Кметът на селото Васил Седянков заяви, че за тържественото честване на юбилея ще се създаде инициативен комитет. „Датата се планира да е през юни. За патрон ще поканим премиера Бойко Борисов, както и министърът на образованието, депутатите от Смолянска област , кметът Николай Мелемов , представителите на обществените и културни институции. Това ще е и повод по настойчиво да искаме средства за възстановяване на първото класно училище до църквата в селото“, посочи Седянков. Досега селото тачеше като дата на начало на просветата си годината 1832, разказва Дарик.

Проучване на директорката на училището „Никола Вапцаров” Маруся Бочукова в Държавен архив – Смолян, доказва, че началото на образованието в селото се поставя през 1818 г. от първия учител Костадин Василев – Шоко. Открити са и архивни документи. От селото уведомили за откритието си Националния музей на образованието в Габрово. С официално писмо от 20 декември м.г. им отговорили, че тяхната проверка доказва също, че просветно дело в Широка лъка има от 1818 г. , но за година на откриване на училището се приема 1864 г.

Седянков посочи, че днес на инициирана от него среща всички тези исторически подробности и доказателства са били оповестени пред началника на РУО в Смолян Мария Семерджиева, директора на РИМ „Стою Шишков” Таня Марева, свещеник Иван Марински, директора на музикалното училище Стоянка Тенова, медии, общественици и бивши кметове на селото. 

Присъстващите са определили днешния ден паметен за Широка лъка. Освен организирането на юбилея те настояват да се постави и паметен знак за началото на просветното дело в селото.