Поста на кмета на Калофер Румен Стоянов ще решава днес Общинската избирателна комисия в Карлово. Той е обвинен в конфликт на интереси, тъй като през 2016-та година е назначил за финансист в кметството шурея си Лальо Бичев по заместване. ВАС вече реши, че кметът е бил в конфликт на интереси в продължение на две години и половина.

Решение по случая с кмета на Калофер трябва да се вземе с 2/3 мнозинство от присъстващите членове. Румен Стоянов е втори мандат кмет на градчето, като това не е първото му нарушение за конфликт на интереси. В началото на първия си мандат бе отстранен, защото не бе закрил фирмата си, но се яви на частични избори, които спечели с мнозинство, пише БНР.

Той е обвинен затова, че е  назначил на длъжността „старши специалист – финансови дейности“ в кметството брата на съпругата си. Назначаването е извършено по заместване, без провеждане на конкурс, поради ползване на отпуск по майчинство от страна на титуляра, заемал длъжността.

Ще отстранят ли калоферския кмет? ВАС потвърди конфликт на интересиРумен Стоянов е назначил на длъжността „старши специалист – финансови дейности" в кметството брата на съпругата си

Изискванията за посочената длъжност са 10 години професионален стаж и „средно специално икономическо образование. Бичев има висше икономическо образование, но няма 10 години професионален стаж в областта. КПУКИ е установила, че Бичев не отговаря на изискванията за заемане на длъжността, тъй като няма изискуемия 10-годишен професионален опит. Приела е, че е налице частен интерес и поради факта, че Бичев е подал заявление за заемане на длъжността по заместване на 23.08.2016г., т.е. преди освобождаване на титуляра на длъжността, от което е изведен извод за изтичане на информация по адрес на свързаното със Стоянов лице. Според комисията облагата в конкретния случай е за брата на съпругата на кмета, същата е нематериална и се изразява в получаване на работа, както и подкрепа за възможност за професионалното му развитие.