По предложение на икономическото министерство обособени части от ВМЗ - Сопот с отпаднала необходимост ще бъдат продадени. Това решиха на първо четене депутатите със 73 гласа "за", три "против" и 15 "въздържал се" . 

Според анализа на принципала военният комплекс няма нужда от тези имоти и няма възможност да ги поддържа.

Предвижда се да бъдат продадени осем сгради на територията на ВМЗ - Сопот, хотел в същия град, както и почивната хижа на дружеството "Чевира", която се намира в близост до Старосел, пише БНР.

Военното предприятие е в забранителния списък на Закона за приватизация и следприватизационен контрол като дружество, важно за националната сигурност. Именно затова се налага да бъдат гласувани промени в нормативната уредба, за да бъдат продадени части от предприятието.

В началото на дебата депутатът от ГЕРБ Димитър Александров обясни, че предложението да се продават обособени части от оръжейницата е, защото те са с отпаднала необходимост и не са пряко свързани с търговската и производствена дейност на предприятието. 

Депутатът Александров уточни, че ако тези обособени части бъдат продадени, ще се освободи финансов ресурс. 

ГЕРБ ме „зарадваха“ с държавническото мислене да осигурим на някого площадка от над 1000 дка с приватизацията на части от „ВМЗ“, коментира депутатът от „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов. 

Според него мотивите за продажбата на 1024 дка са „добри“. „Няма нищо лошо да се разширява бизнесът в България, но не по този начин. Хайде тази процедура да пробваме да я пуснем на явен търг, да се види, без да се уговаря мачът предварително“, каза още Апостолов.