Пловдивският апелативен съд отмени взетата от Окръжен съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 45-годишен мъж и го освободи срещу парична гаранция от 2 000 лева, като му наложи забрана за напускане на страната.

Той е издирен с европейска заповед за арест от Словения за изтърпяване на влязла в сила присъда издадена спрямо него  за управление на автомобил с концентрация на алкохол над допустимата стойност.

На 3.05.2016 г. на обвиняемия в Словения е наложена глоба от 1 000 евро за допуснато нарушение на Закона за движение по пътищата, което е престъпление и у нас. На 2.10.2017 г. тамошният съд заменя глобата поради неплащане с ефективна присъда от 4 месеца лишаване от свобода и го обявява за издирване.

Той има адрес в Пловдив, но живее в село Караджово. Когато от полицията му се обаждат по мобилния телефон и го призовават в районното управление, той се отзовава и тогава го задържат по европейската заповед за арест издадена срещу него.

Апелативният съд определи, че от данните по делото не може да се направи извод, че подсъдимият може да се укрие. За това му наложи мярка за неотклонение „парична гаранция“ и забрана за напускане на страната.

Определението е окончателно.