Прокуратурата ще повдигне две обвинения на кмета на община Септември Марин Рачев, който беше задържан вчера при спецоперация. Той ще отговаря пред закона за безстопанственост и неизгодна сделка.

Междувременно кметовете на 11 села от общо 13 в общината започнаха подписка в защита на Рачев. Те и още десетки граждани се събраха днес пред сградата на Общината.

Обивнението, което ще бъде повдигнато е за умишлена безтопанственост., Установени са седем сделки, сключени с една и съща фирма за ремонт на улици в общината. Същата фирма преди е била собственост на самия кмет, а в момента е притежание на братовчедка на кмета. 

"Според нас кметът сключва сделки сам със себе си. Установили сме 14 фирми, които имат връзки с кмета и чрез тях реално се източва в общината. Дружествата се намират в един и същи офис. Иззели сме компютрите, документацията и електронните подписи от тези офиси и предстоят данъчни ревизии на 14-те дружества. Има съмнение и за данъчна измама", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Аранаурдова пред БТВ.

Тя каза още, че в хода на разследването е установено, че друго лице – служител на общината, е извършило общо седем отделни документни престъпления. На него също ще му бъде повдигнато обвинение.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев обясни, че предмет на разследване ще е родословното дърво на кмета. Според него близки на Рачев са получили обществени поръчки за 13 млн. лв.

Прокуратурата разглежда сделки от март 2016 до март 2017 година. Срещу кмета има множество сигнали за нарушаване на закона.

Предстоят проверки и на други районни кметове в страната, заяви още Румяна Анраудова.