За шеста поредна година Историческият музей в Асеновград организира средновековен панаир в Централния градски парк, който потапя посетителите в бита на Второто българско царство.

Два дена гостите на панаира можеха да се насладят не просто на приятна разходка, в която да се запознаят с предмети от средните години, но и да опитат чаша медовина, да стрелят с лък и да станат зрители на масови бойни сцени, предаде PlovdivTime.bg. Десетки професионалисти и любители обикаляха с ризници, чукаха мечове и водеха лекции за оръжия, използвани от българските войни по време на Второто българско царство.

Участници присъстваха както от родната ни страна, така и от Румъния. Писателят Димитър Герганов влезе в ролята на пловдивския представител, като предлагаше поредица от историческите си книги. Точно до него палач на драго сърце „режеше“ главите на желаещите. Секирата му с уникална дърворезба се открояваше от далеч, докато в другия край на алеята деца си играеха с шлемове и други части от войнишката униформа.

За късмет на посетителите, времето беше чудесно, напълно контрастиращо с дъждовете в Пловдив, които така и не достигнаха подножието на планината, като по този начин гарантираха доброто настроение.

Инициативата има още на къде да се разрасне. Тя е сравнително млада и все още трупаща опит. Но идеята е наистина впечатляваща и образователна, да не говорим за забавна. С нетърпение очакваме да видим какво ще ни представят от средновековния панаир до година.