Пожаро-тактическо учение за овладяване на последиците от възникнало земетресение се проведе на територията на медодобивното предприятие „Асарел-Медет“ в Панагюрище. В него взеха участие над 60 души и техника на основните съставни части на Единната спасителна система в област Пазарджик, сектор „Специализирани оперативни дейности” при РДПБЗН – Пловдив, аварийно-спасителното звено към „Асарел Медет“ АД и доброволното формирование към община Панагюрище.

Началото на учението бе дадено с получаването на сигнал за възникнало силно земетресение на територията на страната ни с най-много поражения в района на Панагюрище и околността. При дежурния диспечер на компанията е получен сигнал, че в дренажната галерия към пречиствателна станция има  блокирани хора, които се нуждаели от помощ. Първоначално към мястото са потеглили огнеборците от аварийно-спасителната служба на предприятието, а малко по-късно към тях се присъединяват и пожарникари от Панагюрище, Пазарджик и Пловдив. На мястото на инцидента са пристигнали екипи на РУ-Панагюрище, „Спешна помощ” и доброволци от БЧК.

В хода на учението освен тази първоначална ситуация за разиграни и случай на разкъсан газопровод на площадка за декомпресиране на  природен газ, както и пропукване в резултат на силния трус на резервоар за оборотна вода с обем 35 000 м3.

Всички действия на място са ръководени от мобилен диспечерски център начело с директора на РДПБЗН-Пазарджик комисар Иван Панайотов.

Още на инструктажа преди събитието комисар Панайотов изведе пет цели на пожаро-тактическото учение–да се оцени координацията и взаимодействието между структурите, които участват в Единната спасителна система, да се види взаимодействието и координацията в Общинския щаб в Панагюрище, да се прецени организирането на комуникацията в кризисна ситуация, да се спазват всички изисквания за техническа безопасност и да се видят реакциите и подготовката на участниците в тренинга.

Комисар Панайотов благодари на „Асарел-Медет“АД за домакинството, като припомни случаите, в които екипите на компанията са помогнали при пожари, наводнения или бедствени положения в Панагюрище, Велинград, Пазарджик и Лесичово. Кметът на общината Никола Белишки, който е председател на Общинския щаб за защита на населението при бедствия и аварии, също посочи, че дружеството „винаги досега се е отзовавало и има ресурса да помогне при кризисни ситуации и бедствия както в общината, така и в областта“. Изпълнителният директор на „Асарел-Медет“АД инж. Делчо Николов също поздрави всички участници в тренировката.