В село Росен църква има, но ключ за нея няма. Дори на празници хората не могат да влязат в храма, защото е заключен. Камбаната на единствената православна църква бие за първи път от два месеца. Удря я бившата клисарка Нона. И макар да няма позволение, тя го прави, защото е Атанасовден. А случаите, в които попът се появява в селото, се броели на пръсти: „Довадя само на погребения и на Спасовден, че има аванта”.

Църквата в село Росен е построена през 1939г. За първи път през 2018г. да се влезе в нея е невъзможно, защото ключът вече не се пази в селото. В началото на годината попът, който отговаря за три села, уволнил клисарката и взел ключа със себе си в Пазарджик.

Години наред местните събирали пари за ремонт, защото църквата била в окаяно състояние. „Ремонтирахме покрива, защото беше започнал да се схлупва. На снимките си личи какво е било състоянието им – все едно е църква в Сараево. Църквата е построена от хората на селото – не е правилно да стои заключена”, посочи кметът Васил Рангелов.

Дори на празници поп няма, твърдят росенци. Кметът хвърлил кръста на Йордановден. Местните си искат ключа за църквата.

Отец Стоян ни посреща ядосан в Пазарджик: „Изгасете тая камера, за да не пострада камерата. Ще ви купя 5 камери, напуснете!”. Твърди, че кметът вече е свещеник на селото.

Час по-късно отецът се извини и заяви, че търси нова клисарка. Твърди, че ходи в селото при всяко повикване, предаде БТВ.

Оказва се, че основният проблем са парите: „Основният проблем е свързан със свещите. Знаете навсякъде комерческата причина е повода за пререканията”.

Кметът иска незабавно решение на проблема: „Ние сме на такива длъжности, на които трябва да  търпим критики. Сега някои хора, ако говорят нещо лошо за мен, аз да отида и да заключа кметството ли?”

Докато проблемът се реши църква в село Росен ще има, но не и ключ за нея. А камбаната ще бие понякога, но тайно от попа, който не е в селото.