Допълнителни полицейски сили от София и страната са командировани в Асеновград заради очаквания тази вечер голям протест. Това обяви пред БНР главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

"Те и самите граждани вече разбраха, че никой няма полза от провокации и сблъсъци между различни етноси с полицията, а в по-дългосрочен план, колегите от пловдивската дирекция са предприели мерки, текат конкурси за допълнително назначаване на служители", обясни Терзийски.

"Системата не е разделена", обясни Терзийски по повод полицейските протести на професионалния празник на полицаите през седмицата и заканата да има такива дори по време на европредседателството на страната ни. Част от исканията на протестиращите наистина са основателни, посочи Терзийски, визирайки проблема с униформите на полицаите. "Има колеги, които не са получавали дрехи от четири години, някои от три. Води се статистика, всеки служител знае какво му е необходимо да получава. Униформеният състав е около 12 хиляди, като сложим колегите от "Гранична полиция", колегите от Пожарната, доста сериозна е цифрата", обясни той.

На въпрос за наличието на униформи, продавани в интернет Терзийски не отрече, че полицаи ходят на работа със закупени със собствени средства униформи, които наподобяват истинските: "Има служители, които ходят с такова облекло. Униформено облекло, купено с лични средства от неоторизирани фирми, които са го изработили".